Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Den 25.5.1823.Ordföranden sade sig storligen befara, att efterlevanden av förordningen om försäljning av brännvin icke efterleves inom kommun. Han hemställde därför om att socknemännen ville bemöda sig om att hämna den oseden att på måndagar och andra dagar, som voro bestämda till arbete, sysslolös draga omkring, supa och leva oordentligt. Socknemännen förklarade sig villiga att medverka till hämmande av denna osed samt utsatte ett vite av 32 skilling banko för den, som hädenefter utövade denna osed. Samma vite utsattes för den som kvarstannar på Vallen onödigt länge efter gudstjänstens slut på sön- och helgdagar.

Sexmännen ålades att indriva böterna, och därest de visade försummelse häri, skulle de böta i riksd. 16 skilling.

Ordföranden sade sig också befara, att lönnkrogar förekommo inom socknen, uppmanade alla att bidraga till utrotande av synda- och avgudanästan.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 78-79.